Tekniske feil har medvirket til flere dødsulykker med ungdom på lett motorsykkel
Lette motorsykler fra fire fatale ulykker i 2024. Foto: SHK
– Våre foreløpige analyser viser at tekniske feil og mangler har medvirket til ulykkene med ungdom på lette motorsykler som fikk tragiske utfall i fjor. Ved starten av en ny MC-sesong deler vi derfor funnene med Statens vegvesen og MC-miljøet, blant annet for å få frem hvor viktig det er for trafikksikkerheten at lette motorsykler er i god teknisk stand, sier avdelingsdirektør for vei- og landforsvarsavdelingen i Statens havarikommisjon (SHK), Ingvild K. Ytrehus.
SHK har, med bistand fra motorsykkelimportører, gjennomført tekniske undersøkelser av de lette motorsyklene som var involvert i fire dødsulykker med unge MC-sjåfører under 18 år i 2024.
Påviste tekniske feil i flere av dødsulykkene
De tekniske feilene som er påvist omfatter blant annet:
- feil lufttrykk i dekk
- ikke tilstrekkelig mønsterdybde på dekk
- slakk, slitasje og manglende smøring av kjede og drev
- slakk i hjullager og styrelager
- feilmontering av hjul
- nedsatt dempefunksjon og lekkasje fra støtdemper
– Et eksempel kan være viktigheten av gode dekk på en motorsykkel. Her har du, i motsetning til på en bil, bare to kontaktpunkter mot veiunderlaget. Da er det helt avgjørende for trafikksikkerheten at dekkene har riktig lufttrykk og tilstrekkelig mønsterdybde, sier Ytrehus.
Ikke tilstrekkelig mønsterdybde på dekk. Foto: SHK
Temaundersøkelse av ulykker med ungdom på lett motorsykkel
I mai 2024 omkom to 16-åringer på lett motorsykkel i henholdsvis Aurskog-Høland og i Indre Østfold. Som følge av de to ulykkene, samt den høye risikoen som er identifisert for trafikantgruppen generelt, besluttet SHK å iverksette en temaundersøkelse av ulykker med ungdom på lett motorsykkel.
Deretter inntraff også to andre dødsulykker med ungdom på lett motorsykkel, en 17-åring som omkom i Tjeldsund i juni 2024 og en 16-åring som omkom i Færder kommune i september 2024.
I tillegg til de fire dødsulykkene, har SHK foretatt undersøkelser i forbindelse med andre alvorlige ulykker med ungdom på lett motorsykkel.
Den pågående temaundersøkelsen skal belyse hva som skjedde i ulykkene, avdekke sikkerhetsproblemer og kartlegge årsaker. På bakgrunn av dette vil SHK foreslå tiltak for å bedre sikkerheten.
Slitt og dårlig vedlikeholdt kjede. Foto: SHK
Sårbar trafikantgruppe: Oppfordrer til sjekk av teknisk tilstand før sesongstart
Når SHK nå velger å dele de foreløpige funnene fra undersøkelsen med Statens vegvesen, trafikantgruppen og miljøet rundt dem, er det også for at det, om mulig, kan iverksettes nødvendige tiltak i påvente av undersøkelsens endelige resultater.
– Dette er en sårbar trafikantgruppe. Som kontrollmyndighet og fagorgan er det viktig at Statens vegvesen er informert om tekniske feil og mangler som er av en slik art som dette. Samtidig ønsker vi også å oppfordre til at førere av motorsykler, foresatte, trafikklærere og andre sjekker og foreta de nødvendige korreksjonene og vedlikehold av motorsyklene før sesongstart, sier avdelingsdirektøren for vei- og landforsvarsavdelingen i SHK, Ingvild K. Ytrehus.
En annen viktig lærdom som kan trekkes fra ulykkene er viktigheten av avpassing av fart etter trafikkmiljø, og at føreren sørger for å ha nok tid, plass og oversikt til å oppdage farer og reagere i tide til å unngå en ulykke.
Gjenstår analysearbeid og konklusjoner
Temaundersøkelsen er fremdeles pågående. Det gjenstår arbeid med å analysere innsamlet faktainformasjon, samt å utarbeide konklusjoner og sikkerhetstilrådinger. Først når dette er fullført, kan rapporten sendes til eksternt gjennomsyn og publiseres.
Informasjon om den pågående undersøkelsen finnes her.