Undersøkelser av to ulykker med tre barn som falt fra stolheis i alpinanlegg i Trysil og Hemsedal
Fallstedene i Trysil (til venstre) og Hemsedal (til høyre). Foto: SHK og politiet, med påtegninger av SHK
Statens havarikommisjons undersøkelser viser at ingen av barna kom seg ordentlig opp i setet ved påstigning. Den voksne som reiste sammen med barna fikk dermed ikke ned sikkerhetsbøylen. Barna falt først av lenger opp i heistraséen – fra cirka 10 meters høyde i Hemsedal og cirka 14 meter i Trysil.
Mens fire- og seksåringen som falt ut av heisen i Hemsedal fikk skader i overkroppen og ble fraktet med luftambulanse til sykehus, ble seksåringen som falt fra stolheisen i Trysil innlagt på sykehus med kompresjonsskader i ryggen. Alle de tre barna ble skrevet ut fra sykehuset etter 1-2 døgn.
- Begge disse ulykkene kunne fått et enda mer alvorlig utfall dersom de ikke hadde falt ned på så «gunstige» steder – hvor ett barn ble tatt imot med en jakke og de to andre falt i myk snø. Sikkerhetsundersøkelsene har avdekket flere risikoforhold knyttet til små barns bruk av stolheis, der en viktig faktor er små barns høyde. Ved påstigning kan barnet være så lavt at det trenger hjelp for å komme seg skikkelig opp i setet og få ned sikkerhetsbøylen, sier avdelingsdirektør for bane i Statens havarikommisjon (SHK), Ida Hogganvik Grøndahl.
Ulikheter mellom voksne og barn i stolheis. Illustrasjon: SHK
Begge undersøkelsene viser at voksne ikke bør ha med seg flere barn i heisen enn de kan gi nødvendig hjelp til. Heisførerne i de to ulykkene observerte heller ikke at barna ikke kom seg helt opp i stolheisen, og så ikke at sikkerhetsbøylen ikke ble tatt ned.
Statens havarikommisjon ber nå Statens jernbanetilsyn å sørge for at SkiStar Norge AS, avdeling Hemsedal Skisenter og avdeling Trysilfjellet, som en del av sin sikkerhetsstyring, behandler risikoen knyttet til transport av små barn i stolheis.
– Ikke uvanlig at barn ikke kommer seg skikkelig opp i stolheisen
– Selv om det er uvanlig med denne type fallulykker, viser våre undersøkelser at det ikke er uvanlig at små barn som reiser med voksne i stolheis ikke kommer seg skikkelig opp i stolheisen, men trenger hjelp fra voksne. Stolheiser er i utgangspunktet tilpasset voksne. Et lite barn vil få kanten av stolen i hofte- eller rygghøyde, og vil da kunne bli liggende med ryggen på stolsetet, med bena hengende ned, uten å komme seg skikkelig på plass, sier Hogganvik Grøndahl.
De to ulykkene som SHK har undersøkt:
- 6. januar 2024 reiste et seks år gammelt barn i følge med en foresatt og et eldre søsken i skiheisen Knetta ved SkiStar Norge AS, avd. Trysilfjellet. Ved påstigning kom ikke barnet helt opp i heisstolen og den foresatte forsøkte å holde barnet fast. På et tidspunkt var det ikke mulig å holde lenger, og barnet falt ned fra cirka 14 meters høyde. Hele rapporten kan du lese her.
- 23. januar 2024 falt to små barn på seks og fire år ut av stolheisen Lodge Ekspress i alpinanlegget til SkiStar Norge AS, avd. Hemsedal Skisenter. Barna deltok på skiskole med seks andre barn og en skilærer. De to barna kom ikke ordentlig opp i heisstolen, og skilæreren forsøkte å holde fast i barna. Skilæreren mistet til slutt grepet, og barna falt ned fra cirka 10 meters høyde. Hele rapporten kan du lese her.
Alle de tre barna var under 140 centimeter, en høydegrense som ifølge SHKs undersøkelser er en bransjestandard for når barn må reise i følge med en voksen. SkiStars alpinanlegg i Trysil og Hemsedal bruker denne høydegrensen.
Det andre fallet fra heisen i Hemsedal. Heisbua i bildet tilhører Hollvin-heisen. Foto: Skjermdump av video fra vitne
– Slipp barnet hvis det ikke kommer helt opp i stolen
Som følge av de to undersøkelsene ønsker SHK også å formidle noen læringspunkter knyttet til små barn og stolheis – både til gjester i alpinanlegg og til alpinanleggene generelt.
– Skulle det vise seg at barnet ikke kommer ordentlig opp i stolheisen, så slipp barnet før stolen kommer opp i stor høyde. Gjester i alpinanlegg blir i liten grad informert om dette, sier avdelingsdirektør for bane i Statens havarikommisjon, Ida Hogganvik Grøndahl.
Heisførers årvåkenhet og kommunikasjon med passasjerer viktig
Havarikommisjonen mener også at heisførers årvåkenhet og kommunikasjon med passasjerer under påstigning er en viktig barriere for å unngå at det utvikler seg til en farlig situasjon eller ulykke. SHK anbefaler også alpinanlegg å inkludere risikoen ved små barns bruk av stolheis i virksomhetenes sikkerhetsstyring.
Statens havarikommisjon fikk 1. januar 2024 myndighet til å undersøke taubaneulykker og alvorlige taubanehendelser. Ulykkene i Hemsedal og Trysil er de to første hvor SHK gjennomfører denne type sikkerhetsundersøkelser.
Læringspunkter for gjester i alpinanlegg:
- Vær forberedt på å hjelpe små barn opp i stolheisen.
- Gi tydelig signal til heisfører om du trenger assistanse før påstigning.
- Ikke ta med flere barn enn du er i stand til å gi nødvendig hjelp til.
- Ikke hold fast i barnet dersom det ikke kommer seg ordentlig opp i stolheisen, men slipp barnet umiddelbart ned fra stolen, før stolen kommer opp i stor høyde.
Læringspunkter for alpinanlegg generelt:
- Sørg for at heisfører har tilstrekkelig mulighet for å se om passasjerene kommer på heisen og får tatt ned sikkerhetsbøylen.
- Inkluder risikoen ved små barns bruk av stolheis, både som gjest og i regi av organisert skiskole, i virksomhetens sikkerhetsstyring.
- Vurder muligheten for å informere om at man ikke skal holde seg fast i stolen dersom man ikke kommer seg ordentlig på, men slippe seg ned umiddelbart før heisen kommer opp i stor høyde.