Rapport om møteulykke mellom personbil og vogntog på rv. 7 i Flå 21. mai 2024

Vei rapport 2025/02

Møteulykken 21. mai 2024 på rv. 7 i Flå sentrum oppstod da personbilen kom over i motgående kjørefelt i en hastighet på ca. 60 km/t og kolliderte med vogntoget. I personbilen, en Tesla Model S 85D 2014-modell, satt en familie på fem personer som var på vei sørover. Fartsgrensen gjennom Flå sentrum var 40 km/t. Føreren av personbilen var ikke oppmerksom på at veien svingte slakt i et kort tidsrom like før sammenstøtet. Vogntogføreren hadde sett personbilen, og bremset ned før sammenstøtet. Dette reduserte kollisjonskreftene betraktelig. Likevel ble to av de som satt i baksetet i personbilen kritisk skadet og de andre i bilen ble lettere skadet. Havarikommisjonens undersøkelse har avdekket at regelverket for baksetesikkerhet ikke er godt nok. Selv om personbilen tilfredsstilte de enkeltstående kravene til både bilbelter og styrken på baksetet, så kollapset deler av bakseteryggen i kollisjonen. Regelverket tar ikke hensyn til hvor mye en bakseterygg skal tåle i en kollisjon når det både er last i bagasjerommet og passasjerer i baksetet. Undersøkelsen peker også på flere læringspunkter til trafikanter om sikring av personer og last i personbiler.

Den store differansen i skadegrad på personene innvendig i personbilen var bakgrunnen for at SHK iverksatte en sikkerhetsundersøkelse av ulykken. Undersøkelsen har kartlagt hendelsesforløpet innvendig i personbilen, samt personbilens konstruksjon og sikkerhetssystemer av betydning for skadeomfanget i ulykken.

Alle personene i personbilen brukte bilbelte. Bilen var riktig pakket og ingen tunge elementer lå løst eller kom inn i kupéen fra bagasjerommet. I bagasjerommet var det en samlet last på ca. 67 kg. Sitteputene som to av barna satt på, var begge egnet for barnets alder og størrelse. De alvorlige skadene på en voksen og et av barna i baksetet kan relateres til feil bruk og justering av bilbelter, kombinert med færre supplerende sikkerhetssystemer (airbager og bilbelter med beltestrammer og kraftbegrenser), samt at bakseteryggen kollapset i kollisjonen. Aktive bilbelter og airbager bidro til å begrense skadene på personene i framsetene.

SHK legger til grunn at personbilen tilfredsstilte kravene i regelverket til både innfesting av bilbelter og baksetestyrke. Kravene viser imidlertid ikke hvordan baksetestyrke, bagasje og bilbelter skal fungere sammen. SHK mener at de dynamiske kreftene i ulykken var innenfor det som kjøretøyets design bør kunne tåle når det gjelder masse på bagasje og passasjer.

SHK utførte statiske strekkforsøk på en referansebil for å se hvor mye belastning baksetet tålte ved strekk i lengderetningen, og om det var mulig å finne ut hva som medførte kollapsen av bakseteryggen. Forsøkene viste at ved stor nok vridning oppstod det sidekrefter i låsemekanismen som reduserte styrken i innfestingen til bakseteryggen betraktelig. Baksetet kollapset ved en belastning tilsvarende rundt 1 000 kg i ett av forsøkene. Med dette som utgangspunkt beregnet SHK at bakseteryggen tålte mindre enn 30 kg påtrykkende last når bakseteryggen samtidig sikret en lett voksen person tilsvarende som i ulykken.


Stekkforsøk av bakseterygg og innfesting.

SHK mener at regelverket må endres for å bedre sikkerheten for baksetepassasjerer, men dette er en prosess som krever internasjonal enighet. Som et første steg for en eventuell endring av regelverket kan problemstillingen tas opp i The European New Car Assessment Programme (Euro NCAP). Tesla bør også se nærmere på bilmodellens design for ivaretakelse av sikkerheten til baksetepassasjer. I tillegg oppfordrer SHK bilprodusentene til å utvikle tester for å sikre at egne designløsninger ivaretar sikkerheten for personer av ulike størrelser på alle bilens sitteplasser.

Undersøkelsen peker også på flere læringspunkter til trafikanter om sikring av personer og last i personbiler. Se også SHKs tidligere publiserte informasjonsvideo om riktig justering av bilbelte.

SHK fremmer en sikkerhetstilråding til Statens vegvesen og en sikkerhetstilråding til Tesla Norge som følge av undersøkelsen.

Bilene etter kollisjonen.jpg
Kjøretøyene etter kollisjonen. Foto: Statens vegvesen

Publisert 03.07.2025

Sikkerhetstilråding

Sikkerhetstilråding Vei nr. 2025/08T

Møteulykken 21. mai 2024 mellom et vogntog og en personbil oppstod som følge av at personbilen kom over i motgående kjørefelt i en hastighet på ca. 60 km/t. Det satt fem personer i personbilen, hvor to av de som satt i baksetet ble kritisk skadet og de andre i bilen ble lettere skadet.

SHK legger til grunn at personbilen tilfredsstilte kravene i regelverket til både innfesting av belter og baksetestyrke. Kravene viser imidlertid ikke hvordan baksetestyrke, bagasje og bilbelter skal fungere sammen. I ulykken ble bakseteryggen belastet med krefter fra bagasje og strekkrefter fra en voksen person festet til midtsetet. Dette førte til en vridning av bakseteryggen, som igjen medførte en avrivning av innfestingen i hjulbuen. SHK mener at kreftene i ulykken var innenfor det som kjøretøyets design bør kunne tåle når det gjelder masse på bagasje og passasjer.   

Statens havarikommisjon tilrår Tesla Norge å undersøke om sikkerheten for baksetepassasjerer i bilmodellen (Tesla Model S) kan forbedres med tanke på bakseteryggens konstruksjon og innfesting, og sikring av last i bagasjerommet.

Sikkerhetstilråding Vei nr. 2025/09T

Møteulykken 21. mai 2024 mellom et vogntog og en personbil oppstod som følge av at personbilen kom over i motgående kjørefelt i en hastighet på ca. 60 km/t. Det satt fem personer i personbilen, hvor to av de som satt i baksetet ble kritisk skadet og de andre i bilen ble lettere skadet.

SHK legger til grunn at personbilen tilfredsstilte kravene i regelverket til både innfesting av belter og baksetestyrke. Kravene viser imidlertid ikke hvordan baksetestyrke, bagasje og bilbelter skal fungere sammen. I ulykken ble bakseteryggen belastet med krefter fra bagasje og strekkrefter fra en voksen person festet til midtsetet. Dette førte til en vridning av bakseteryggen, som igjen medførte en avrivning av innfestingen i hjulbuen. SHK mener at kreftene i ulykken var innenfor det som kjøretøyets design bør kunne tåle når det gjelder masse på bagasje og passasjer. Som et første steg for en eventuell endring av regelverket for å bedre ivareta sikkerheten for baksetepassasjerer, kan problemstillingen tas opp i Euro NCAP.

Statens havarikommisjon tilrår Statens vegvesen å foreslå for Euro NCAP å utvide sikkerhetsvurderingen av personbiler til å omfatte faktorer av betydning for sikkerheten til baksetepassasjerer. Eksempelvis om det er låsemekanismer for delte bakseterygger og lastsikringskonsept for bagasje som gitter eller nett og kroker for lastestropper.

Fakta

Sted Rv. 7, Flå, Buskerud
Hendelsesdato 21.05.2024
Ulykkestype Møteulykke
Veitype Riksvei
Fylke Buskerud
Kjøretøy/trafikant Personbil, Vogntog semitilhenger
Type transport Godstransport, Privat transport